Smiley

Andrei Tiberiu Maria (n. 27 iulie 1983, Pitesti), cunoscut sub numele de scena Smiley, este un cântaret, compozitor, producator, prezentator si actor român, membru al trupei Simplu, având în acelasi timp si o cariera solo.

 

Copilaria Andrei(Smiley)

s-a nascut pe data de 27 iulie 1983 în Pitesti, judetul Arges. Într-un interviu, acesta declara ca în copilarie a fost un baietel agitat, care nu putea sta locului o clipa. Totul a decurs „normal” pâna la vârsta de zece ani, când placerea lui Andrei de a asculta muzica s-a transformat în placerea de a cânta.

Trupa Simplu

În anul 2001, CRBL avea sa-i propuna lui Andrei sa faca parte din trupa Simplu, dupa ce initial încercase sa obtina un loc în formatia Akcent. Desi propunerea a venit din partea unui membru al trupei, Smiley a dat proba pentru casa de discuri Roton. Ca membru al formatiei, Andrei a fost nevoit sa învete sa danseze.

Datorita atitudinii sale joviale, Andrei a primit porecla de „Smiley”, porecla pe care o foloseste în prezent ca nume de scena. Cariera de artist De-a lungul timpului, Smiley a ajuns în atentia publicului, atât ca solist al trupei Simplu, dar si ca artist solo.

Albumele sale de debut au avut vânzari uriase si au atras simpatia oamenilor. Alaturi de Simplu, Smiley a lansat cinci albume, toate premiate cu discuri de aur: Oare stii (2002), Zece (2004), RMX Simplu (2006), Simplu Best Of (2006), Oficial îmi merge bine (2006). În 2008, Smiley si Simplu au câstigat premiul „Best show” pentru „Istoria Dansului”. Tot în acelasi an, Smiley si-a lansat primul sau album solo, În lipsa mea, album care a fost premiat cu un disc de aur si cu distinctia „Best album” la Romanian Music Awards. Primul single de pe album, „În lipsa mea”, a fost declarat „Best song” si i-a adus acestuia premiul de „Best solo artist”.

În 2010 a lansat cel de-al doilea album din cariera, Plec pe Marte, pentru care a primit distinctia „Best Pop Dance Album”.

În 2011, Smiley a lansat „Dream girl”, cântecul care pentru 6 saptamâni consecutive (potrivit Mediaforest România) a ocupat primul loc în clasamentele muzicale. Tot în 2011, la Romanian Music Awards, Smiley a fost desemnat „Best Male” si „Best Pop” artist. În 2012, artistul a lansat discul single „Dead man walking”, care l-a transformat pe acesta în cel mai difuzat cântaret la radio si televiziune, conform datelor furnizate de site-ul Mediaforest.ro. De asemenea, a lansat si „Cai verzi pe pereti”, împreuna cu Alex Velea si Don Baxter. Videoclipul piesei „Dead man walking” a fost o premiera mondiala, Smiley devenind primul artist care foloseste într-un clip elemente de realitate augmentata.

Evenimentul de lansare a fost special si a avut loc în luna mai 2012 într-o sala de cinema, în prezenta a peste 300 de persoane. În iunie 2012, Smiley a câstigat premiile pentru „Best Producer” si „Best Website”, la gala Romanian Music Awards de la Craiova. În 2013 Smiley a câstigat premiul ”MTV Europe Music Award for Best Romanian Act”.

Cariera de producator Succesul ca artist pop i-a permis colaborarea cu numerosi artisti români, iar în 2009 si-a fondat propria casa de productie, HaHaHa Production. În prezent, proiectele sustinute de Smiley sunt: Radio Killer, Alex Velea, Randi, Mishelle, Mihai Ristea, Shaka Muv, Sore, Boier Bibescu, Don Baxter, Cabron, Dj Cell Block, Simplu. De asemenea, Smiley a mai produs slagare si pentru alsi artisti români: Morandi, Puya, Delia, Wanda, Zero, Elena Gheorghe, CRBL, Anda Adam, Andreea Banica, Mandinga, Loredana, Andra, Corina, Cream, Emanuel. De asemenea, artistul a produs muzica pentru cântareata de origine italiana In-Grid si pentru rapperul american Sway.